ARTICOLE ȘI INFORMAȚII UTILE

Cele mai noi articole și evenimente

Sapunul natural - Istoric

Se foloseste zilnic si este un produs indispensabil pentru igiena familiei tale. Totusi, au fost perioade cand acest produs era privit cu suspiciune. Iti oferim un scurt istoric despre originea si evolutia acestui produs.

Imaginati-va….

Intr-o splendida seara de vara, la adapostul unei caverne, un vanator preistoric frige ultima captura. Grasimea animalului sfaraie si picura in cenusa inca fierbinte. Brusc s-a dezlantuit furtuna si ploaia curgea siroaie peste cenusa( bogata in potasiu). Toate ingredientele s-au unit pentru ca sapunul sa apara.

Aparut acum 4500 de ani, sapunul nu avea nici compozitia si nici utilizarea de azi. Legendele spun ca una dintre cele mai vechi atestari documentare despre aparitia sapunului dateaza din anul 2800 i. Hr. si provine din vechiul Babilon. Totodata, un document egiptean din domeniul medicinei, datand din 1500 i.Hr., cunoscut sub numele de Papirusul lui Ebers, descria o substanta asemanatoare sapunului, realizata prin combinarea uleiurilor cu anumite saruri alkaline folosita atat pentru spalat cat si pentru tratarea unor boli ale pielii.

Centrul Cultural Labyrithum arata ca denumirea “sapun” provine de la locul legendar” Muntele Sapo”, din vechea Roma, acolo unde,dupa ce se sacrificau animalele, grasimea acestora se amesteca cu cenusa. Cand ploua, substanta curgea spre rau, iar femeile care spalau rufe in raul Tibru, observau ca substanta le curata mai bine rufele decat apa.
Image
O data cu caderea Romei, igiena a fost abandonata, inregistrand un declin substantial in folosirea sapunului pentru igiena personala.

Fabricarea sapunului insa a renascut in secolul al VIII- lea d. Hr. in Franta si Italia. In sec al XIII-lea se fabrica deja sapun in Franta, iar Anglia intra si ea pe piata europeana a sapunului 100 de ani mai tarziu. Abia pe la sfarsitul secolului XIX si inceputul secolului XX , igienei I s-a acordat o atentie mai mare, igiena personala fiind considerata benefica atat pentru sanatatea fizica cat si cea mentala.

Primele productii manufacturiere de sapun au luat nastere in Franta( Marsilia) si Italia ( Savona). In Spania, Italia si sudul Frantei se produceau sapun pe baza de ulei de masline care erau preferate pentru igiena personala, acestea fiind de o calitate superioara celor fabricate din seu in Anglia si nordul Frantei. Sapunurile din seu se foloseau mai mult pentru spalarea rufelor si a altor textile.

O data cu izbucnirea Primului Razboi Mondial, cererea de sapun a crescut enorm de mult, iar manufacturierii nu o mai puteau acoperi. Din acel moment, companiile industriale au inceput sa produca detergent din produse pe baza de petrol. Acestea sunt sapunurile pe care le gasim astazi in magazine.

In zilele noastre mai exista companii care produc sapun natural, manual, din ingredient naturale. Va invitam sa descoperiti gama noastra de sapunuri realizate manual din ingredient certificate organic.

ABONARE LA NEWSLETTER

Fii la curent cu ultimele noutăți abonându-te la Newsletter-ul nostru.
payment-card-img

Copyright © LuLu Skincare 2019. All Rights Reserved | Crafted by Wolf Concept

CONTACT

E-mail: contact@luluskincare.ro
Tel: (+40) 746-63.63.86